Çocuk Edebiyatı ve Okuma Alışkanlığı
Çocuk Edebiyatı ve Okuma Alışkanlığı
Yeni eğitim sezonu bazı aksaklıkları beraberinde getirse de, anne-babaların ihmal etmemesi gereken şey, çocuklarının okuma serüvenleridir. Çünkü günümüzde eğitim, sadece eğitim kurumlarında devam eden bir süreç değil, ailenin de önemli rol aldığı bir etkinliktir.
Yaşamın uzun ve yorucu basamaklarına ilk adımlarını paytak atan çocuklarımızın yürüyüşlerine anlam kazandırmak annelerin ve babaların temel görevi. Onların küçük dünyalarına uzanmak ve onlara minik harflerle ulaşmak zorlu bir maratonun habercisi. Çocukların okul öncesi eğitimlerini özenle tamamlamalarına yardımcı olan anneler ve babalar bu aşamayı takip eden ve daha önemli bir yolculuğa kapı aralayan kitap dünyasına çocuklarımızı davet etmeliyiz.
Çocukların duygu ve düşünce dünyasını geliştirmede önemli bir etkendir kitaplar. Körpe beyinlere yeni ufuklar açan, zihinsel gelişimi ve eleştirel düşünmeyi sağlayan, ileriki yaşlarda sosyal hayatta kendini ifade etme yetisi kazandıran muazzam bir serüvendir.
Kitaplar, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmakla birlikte onların en yakın arkadaşı oluverirler. Çünkü onların hayal dünyaları sonsuzdur. Dışardan gelebilecek etkiler çocuğun zihninde yer edinir ve kendisini hatırlatacak çağrışımlar gösterir. Özellikle masal kahramanları çocukların duygularının gelişim evrelerini bütünler. Masal kahramanlarının her an başımızın ucunda durmadıklarını kim inkar edebilir veya yedi cücelerin odamızın içinde gezinmediklerini… Şiir kitaplarında işlenen kuş motiflerinin penceremizin camına kanat çırpmadıklarını…
Okuma alışkanlığı çocukların sayfaları titrek ellerle tuttuğu dönemde başlar. Ve kitaplar yaşamın son anına kadar okunma hakkını saklı tutar kendinde. Kitap okuma alışkanlığı okul döneminde daha kolay kazanılır. Düzenli bir okumayla kendini besleyerek daha kalıcı hale gelir. Çocukların dünyası ayna gibidir, çevresinde olup biten her şey bu küçük aynaya yansır. Bu sebeple çocuk eğitimi önemli olmakla beraber titiz bir çabayı da gerektirir. Topluma sağlıklı kişilikler kazandırmak özenli okuma alışkanlığı kazandırılarak gerçekleştirilebilir ancak.
Romanlar, öyküler, masallar ve şiir kitapları onlara sunacağımız çeşitlemenin bir bölümüdür sadece.
Önerdiğimiz Kitaplar
Ömer Seyfetin: Kaşağı/ Forsa/ Bomba/ Diyet/ Falaka/ Üç Nasihat/ Diyet/ Kaşağı/ Yalnız Efe/ Kahraman Ali
Cahit Zarifoğlu: Motorlu Kuş, Gülücük,Serçe Kuş, Ağaçkakanlar, Katıraslan, Yürekdede İle Padişah, Küçük Şehzade, Motorlu Kuş, Kuşların Dili, Ağaç Okul
Kemalettin Tuğcu: Hayırlı Evlat/ Geriye Dönüş/ Dedemin Çocukları/ Açık Gözler/ Kahve Çekirdeği/ Denizlerin Esiri/ Çiçekçi Amca/ Küçük Gazeteci/ Yeraltında Bir Şehir/ Çocuklar Adası
Mustafa Ruhi Şirin: Bülbül İle Leylek/ Keloğlanın Oyunu/ Bir Varmış Bir Yokmuş/ Çocuk Kalbimdeki Kuş/ Guguklu Saatin Kumrusu/ Gökyüzü Çiçekleri/ Masal Mektupları/ Kar Altında Bir Kelebek/
Mevlana İdris Zengin: Uçan Eşek/ Çınçınlı Masal Sokağı/ Kirpiler Şapka Giymez/ Kuş Renkli Çocukluğum/ Sufi İle Pufi
Evliya Çelebi: Yedi İklim Dört Bucak
Dostoyevski: Çocuklar Arasında
Muallim Naci: Ömerin Çocukluğu
Müştehİr Karakaya: Irmak/ Çocuk Hüzün ve Ölüm/ Kırmızı Gül
Mecbure İnal: Cennet Kuşları
Daniel Defeo: Robinson Kruzo
La Fontaine: Ağustosböceği ile Karınca
Grimm Kardeşler: Bremen Mızıkacıları
Jonathan Swift: Güliverin Serüvenleri
Carlo Collodi: Pinokyo